v kategórií Prírodná liečba

Grécky lekár Hippokrat hovorí: ,,Nech sa potraviny stanú tvojim liekom!“

V poslednej dobe si čoraz viac ľudí uvedomuje akú skutočnú silu má naša príroda. Táto sila nám bola známa odjakživa avšak v hektickej modernej dobe sme na ňu pozabudli. Pre akékoľvek uzdravenie je priam kritická dôležitá zmena jedálnička, tzn. zmena z chemického laboratória späť na prirodzené skutočné potraviny, ktoré sú plné nevyhnutných vitamínov, minerálov a stopových prvkov.

Je až neuveriteľné ako to naša matka príroda zariadila! Naozaj nie je náhoda, že veľa potravín sa podobajú tvarom na jednotlivé ľudské orgány. Tieto potraviny ich úspešne liečia a podporuje zdravie týchto orgánov.

1) Fazuľa = obličky

Fazule sú prospešné pre zdravie našich obličiek. V angličtine sa fazuľa povie ,,kidney beans“ (v preklade kidney znamená oblička). Fazule obsahujú veľké množstvo bielkovín a vlákniny. Sú bohatým zdrojom železa, draslíka, horčíka a kyseliny listovej. Fazule podľa tradičnej čínskej medicíny úspešne odstraňujú obličkové kamene.

2) Mrkva = oči

Keď odkrojíte plátok mrkvy skutočne vyzerá ako ľudské oko. Už odmalička nám rodičia hovorili ,,jedz veľa mrkvy, budeš mať zdravé oči“. Jednou hlavnou zložkou, ktorá podporuje náš zrak je vysoké zastúpenie tzv. beta-karoténu. Beta-karotén slúži ako zdroj vitamínu A a znižuje riziko očnej degenerácie.

3) Paradajka = srdce

Rozkrojte paradajky a zistíte, že sa vo vnútri nachádzajú červené komory, ktoré sú veľmi podobné komorám nášho srdca. Štúdie dokonca zistili, že vďaka lykopénu, ktorý je v paradajkách vysoko obsiahnutý, sa veľmi výrazne znižuje riziko vzniku srdcových chorôb.

TIP: Ak paradajky zmiešate so zdravým tukom, ako je napríklad olivový olej, absorpcia lykopénu sa zvýši až na 10 násobok!

4) Vlašský orech = mozog

Čítať ďalej…

[sociallocker]

Vlašské orechy sú považované za jednu z vôbec najlepších potravín pre mozog. Majú vysoký obsah omega 3 mastných kyselín, ktoré sú nevyhnutné pre udržanie správneho fungovania mozgu. Omega 3 mastné kyseliny si telo nedokáže vytvoriť samo, preto ich musíme dostatočne prijímať v strave.

Vedci zistili, že omega 3 mastné kyseliny disponujú silným protizápalovým účinkom a dokážu znižovať rizivko vzniku kardiovaskulárnych chorôb, artritídy a Alzheimerovej choroby.

5) Zeler = kosti

Zeler obsahuje veľké množstvo tzv. silikónu, ktorý vyživuje naše kosti a kĺby. Ľudské kosti sú z 23% zložené zo sodíka a presne také percentuálne zastúpenie sodíka sa nachádza aj v zeleri. Náhoda? Zeler je veľmi zásadotvorný a pomáha pri alkalizovaní nášho tela. Bolo niekoľko krát dokázané, že vďaka zloženiu výživných látok zeler podporuje zdravie a pevnosť kostí.

6) Huby = uši

Huby sú veľmi prospešné pre náš sluch a hlavne imunitný systém. Obsahujú veľké množstvo vitamínu D, ktoré sú dôležité pre stavbu a výživu našich kostí. Reishi a shiitake sú dve huby, ktoré sa často používajú v tradičnej čínskej medicíne a majú skutočné významné účinky na naše zdravie.

7) Avokádo = maternicové vajíčko

Avokádo je považované medzi superpotraviny na svete. Okrem nespočetných výživných účinkov sú veľmi využívané v prospešnosti reproduktivity najmä u žien. Avokádo obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej, ktorá veľmi podporuje vývin plodu v tehotenstve. Štúdie zistili, že: konzumácia avokáda v tehotenstve môže obmedziť hormonálne výkyvy, nechcené priberanie na váhe a predchádzať rakovine kŕčka maternice.

8) Hrozno = pľúca

Konzumácie hrozna dokáže pôsobiť preventívne na rakovinu pľúc. Hroznové semienka obsahujú látku zvanú proanthocyanidin, ktorá má schopnosť znížiť prejavy astmy.

 

9) Zázvor = žalúdok

Zázvor je jedna z najúčinnejších potravín na žalúdok a tráviace problémy vôbec. Je veľmi účinný pri nevoľnosti, pálení žáhy, zvracaní a dokáže chrániť žalúdočnú sliznicu. Čo je dôležité, že zázvor spolu s kurkumou sa radia medzi tie najsilnejšie protizápalové potraviny, ktoré nám príroda nadelila.

TIP: Ľudia, ktorý bojujú s akýmkoľvek zápalom sa doporučuje piť čaj z čerstvého zázvoru, kurkumy a citrónovej šťavy s medom.

10) Batáty = slinivka brušná

 

Podlhovastý tvar batátov (sladké zemiaky) veľmi pripomína tvar slinivky brušnej. Svojim zložením jej zdraviu takisto veľmi prospieva. Batáty obsahujú vysoký obsah betakaroténu a dokážu znížiť hladinu cukru v krvi u diabetikov. Preto sa ich konzumácia hlavne odporúča pacientom chorým na cukrovku.

11) Červené víno = krv

Červené víno je veľmi bohaté na antioxidanty a na zložku revastrol. Revastrol je 20 krát silnejší ako vitamín C, a bráni zrážanlivosti krvi, čomu predchádza vzniku trombózy. Hovorí sa, že Francúzi majú najvyššiu spotrebu vína a najmenej umierajú na srdcovo-cievne ochorenia. Samozrejme to s vínom netreba preháňať, stačí tak maximálne 2dcl každý deň aby sa zachovali jeho liečivé účinky.

12) Ženšen = celé ľudské telo

Ženšen svojím tvarom pripomína cele naše telo. Vďaka tomu je širokospektrálne používaný už celé tisícročia. Podporuje celú imunitu, bráni srdcovým a mozgovým ochoreniam, má silné antibakteriálnej a antivírové účinky, používa sa proti stresu a na zvýšenie celkovej vitality.  

Dúfame, že sa vám článok páčil a informácie v ňom boli užitočné! Ak áno neváhajte sa oň podeliť  s priateľmi. Želáme vám pekný deň. Redakcia

[/sociallocker]18

 

Odporúčané články

Pridajte komentár

Start typing and press Enter to search