Brokolica ako zázračný superliek. Prečo by sme mali zjesť aspoň jednu brokolicu za týždeň.

 v kategórií Prírodná liečba

Vedci potvrdili, že zdravé jedlo pozitívne ovplyvňuje naše telo. Brokolica je jednou z týchto potravín, ktoré nám poskytujú veľa zdravotných výhod.

Nedávno sa brokolica stala ešte obľúbenejšou vďaka tomu, že výskum odhalil, že obsahuje vysokú koncentráciu protirakovinovej fytoživiny, sulforafánu. Sulforafán zlepšuje krvný tlak a funkciu obličiek tým, že normalizuje proces DNA metylácie.

Brokolica taktiež dokáže odstrániť nedostatok vitamínu D. Bohaté zásoby vitamínu K a vitamínu B pomáhajú udržiavať rovnováhu vitamínu D.

Brokolica taktiež obsahuje nezvyčajne silnú kombináciu vitamínu A (vo forme betakaroténu) a vitamínu K.

Sulforafán

Sulforafán – organická sírová zlúčenina, ktorá sa nachádza v hlúbovej zeleniny ako je brokolica, ružičkový kel, kapusta, karfiol, chren a rukola. Sulforafán zabíja rakovinové kmeňové bunky, čo následne spomaľuje rast tumoru.

Výsledky  klinického pokusu, ktorý viedli výskumníci z Baltimoru a Massachusetts preukázali, že sulforafán dokáže v niektorých prípadoch zlepšiť autistické správanie.

Ďalšie výskumy preukázali, že brokolica dokáže pomôcť predísť srdcovým ochoreniam, zápalu kostných kĺbov, alergii a cukrovke. Okrem toho stimuluje rôzne obranné cestičky v tele, ktoré dokážu priamo znížiť oxidačný stres.

Sulforafán taktiež spomaľuje oslabenie imunitného systému, ktorý prichádza vekom. Toto poukazuje na to, že konzumáciou zeleniny, ktorá obsahuje sulforafán, by sme mohli spomaliť proces starnutia a pomôcť telu pôvabne zostarnúť.

Zdravotné úžitky brokolice:

  • obsahuje dvojnásobné množstvo vitamínu C ako pomaranč
  • obsahuje selén, minerál, ktorý má protirakovinové a protivírusové vlastnosti
  • protizápalové vlastnosti
  • predchádza zápche
  • udržiava nízku hladinu cukru v krvi
  • udržiava telo menej kyslé
  • obsahuje vysokú hladinu kalcia a vitamínu K
  • čistí krv
  • znižuje riziko rakoviny prsníka
  • bohatá na draslík
  • napráva poškodenú kožu od ultrafialového žiarenia
  • zmenšuje zápal kostných kĺbov
  • 100 kalórií z brokolice obsahuje 11,2 gramov proteínov
  • bohatý zdroj vlákniny, betakaroténu a kyseliny listovej

Brokolica je druh zeleniny, ktorý by mal byť často zahrnutý do Vašej stravy. Viacero štúdií ukázalo, že 2 až 3 šálky brokolice tvoria potrebnú dennú dávku na to, aby ste z tejto zeleniny získali čo najviac zdravotných výhod, ktoré poskytuje. Dokonca aj pri 3 šálkach bude príjem kalórií len 132.

zdroj: http://www.tophealthylife.com/






Viac článkov o zdraví nájdete TU.

Najnovšie články

Pridajte komentár

Start typing and press Enter to search