Odporúča sa neumývať surové mäso, pretože to zdvojnásobuje riziko bakteriálnej infekcie alebo nákazy! Cieľom tohto odporučenia je zabrániť šíreniu baktérií, ktoré sa nachádzajú v mäse.
Problémom nie je umývanie kuraťa, ale to, že to robíme nesprávne.
Veľa užívateľov o tomto type otravy nevie. Britská potravinová kancelária vykonala online prieskum, podľa ktorého 44 % z 4 500 zúčastnených Britov kura pred varením umýva.
,,Umývanie surového kuracieho alebo morčacieho mäsa pod tečúcou vodou vo vašom dreze teda nemusí byť práve najlepší nápad. Práve vtedy sa všade naokolo v kuchyni „roztrúsia“ nebezpečné baktérie z mäsa. Môžu sa dostať na kuchynskú dosku, umývadlo, kuchynské uteráky, či jedlo, ktoré máte v blízkosti.“
Podľa expertov sa z kvapiek vody vytvára prostredie vhodné na šírenie kampylobakterov. Je to baktéria, ktorá sa rozširuje rukami, oblečením, kuchynskými utierkami, povrchom obrobku a spotrebičmi.
V online prieskume sa zistilo, že približne 280 000 ľudí ročne trpí v Británii touto baktériou. Na druhej strane, iba 28 % ľudí o tejto baktérií vie. Prevažne chytíme kampylobaktera z hydiny. Je to najbežnejší druh otravy jedla.
Agentúra odporúča vyhnúť sa kontaktu so surovou hydinou.
Hoci príznaky otravy jedla trvajú približne len týždeň, baktéria môžu byť smrteľná, a to hlavne pre deti mladšie ako 5 rokov. Príznaky sú hnačka, bolesti brucha, kŕče, malátnosť a horúčka.
Infekcia môže viesť k dlhodobým zdravotným problémom, ako napríklad k črevným problémom a Guillan Barré syndrómu.
- Vyhýbajte sa umývaniu surového mäsa.
- Skladujte zabalené mäso v chladničke alebo mrazničke.
- Skladujte ho v chladničke na najnižšej poličke, aby kvapky z mäsa nepadali na ostatné potraviny.
- Pri varení dbajte na to, aby bolo mäso poriadne uvarené alebo upečené.
- Poriadne umyte všetky riady, doštičky a nástroje, ktoré ste na prípravu mäsa použili.
zdroj: www.healthyfoodteam.com