v kategórií Recepty, Sladké jedlá

Mak patrí v našich zemepisných šírkach medzi obľúbenú plodinu. Je všetranný a veľmi variovateľný. Ak máte chuť na niečo extra makové, skúste toto.

Medzi tradičné jedlá na štedrovečernom stole, či počas celých sviatkov, patria makové bobále zo zemiakového cesta, makové štrúdle, kysnuté záviny, či pupáky s teplým mliekom.Často sa mak používa ako plnka, no skúsili ste ho použiť do cesta? Jednak nahradíte veľkú časť múky a cesto ešte bude aj šťavnatejšie.

Potrebujete:

  • 200 g mletého maku
  • 1 vajce od šťastnej sliepky
  • 100 g hladkej múky (môže byť aj špaldová, celozrnná, kokosová a iné)
  • 2 nastrúhané jablká
  • 1 dcl mlieka od spokojnej kravy (prípadne nahradiť rastlinnou verziou)
  • 1 dcl roztopeného masla (prípadne iný tuk či olej)
  • 100 g cukru (prípadne ié sladidlo)
  • 1 prášok do pečiva
  • vanilka
  • nastrúhaná kôra z bio citróna

Postupujete takto:

Všetky suché suroviny zmiešame dohromady. Postupne pridáme všekty ostatné suroviny a spojíme do hladkého cesta. Bude pomerne riedke, ale tak to má byť. Vylejeme ho na vymastený stredne veľký plech alebo vystelieme papierom. Pečieme cca 35 minút pri teplote 170°C. Keďže každá rúra pečie inak, treba skontolovať špajlou. Odporúčam koláč nevysušiť. Po vychladnutí najlepšie chutí s kyselkavý, ríbezľovým džemom a ovocím.

Najnovšie články

Pridajte komentár

Start typing and press Enter to search