Toto chutné tropické ovocie patrí medzi naše najobľúbenejšie ovocie. Avšak predpokladám, že väčšina ľudí si v skutočnosti neuvedomuje, ako veľmi sú banány zdravé.
Nie je však jedno aké banány konzumujete. Veľa ľudí dáva prednosť práve banánom sýtej žltej farby. V tomto prípade robia veľkú chybu. Pre naše telo najväčšiu výhodu má práve konzumácia banánov s bodkami. Pozrite sa prečo.
Čo by ste mali vedieť o banánoch s bodkami
Keď banány kúpite, zvyčajne sú ešte zelené alebo niečo medzi zelenou a žltou farbou. Ako vám doma stoja, postupne dozrievajú.
Časom sa na nich začnú tvoriť hnedé škvrny, ktoré sa neustále zväčšujú. Nakoniec zhnednuté banány, ktoré nestihnete zjesť, vyhodíte. Ľuďom prekáža hnedá farba banánov a považujú ich za zhnité.
To dáva zmysel, pretože väčšina ostatného ovocia keď zhnedne, je už zhnitá a nepožívateľná.
Avšak, u banánov platí, že čím viac majú hnedých škvŕn, tým viac majú aj takzvaného TNF faktora. Ide o substanciu, ktorá sa ukázala veľmi účinná v boji s rakovinou.
Špeciálne, táto látka zabezpečuje komunikáciu medzi bunkami nášho imunitného systému a zabezpečuje ich presmerovanie na tie miesta v tele, ktoré sú zapálené alebo infikované.
Výskumy ukázali, že TNF faktor nachádzajúci sa v zrelých banánoch bráni rastu rakovinových buniek a obmedzuje ich šírenie v tele vyvolávaním apoptózy (riadenej bunkovej smrti).
To spolu s vysokou hladinou výživných látok, antioxidantov, vitamínov a minerálov posilňuje imunitný systém a zvyšuje množstvo bielych krviniek.
Preto, keď nabudúce uvidíte hnedý banán, neprejdite okolo neho len tak bez povšimnutia! Namiesto toho ho vložte do nákupného košíka, doma zjedzte a dodajte tak svojmu telu taký mini-posilňovač zdravia a extra energiu.
Banán má na naše zdravie tieto účinky:
Podľa jedného výskumu vykonanom na ľuďoch trpiacich depresiami sa zistilo, že veľa z týchto ľudí sa cítilo lepšie po tom, ako zjedli banán. Dôvodom je tryptofán, typ proteínu, ktorý sa nachádza v banáne. Tento proteín sa v ľudskom tele zmení na serotonín, takzvaný hormón šťastia, ktorý zlepšuje náladu, uvoľňuje a vďaka nemu sme šťastnejší.
- PMS
Zabudnite na tabletky a jedzte radšej banány. Vitamín B, ktorý sa nachádza v banáne, reguluje hladinu glukózy, ktorá má priamy vplyv na náladu.
- Chudokrvnosť
V banánoch sa nachádza veľké množstvo železa, ktoré umožňuje a stimuluje tvorbu hemoglobínu, čím znižuje šancu dostať anémiu. V prípade, že ňou trpíte, pomáha pri jej liečbe.
- Krvný tlak
Toto obyčajné ovocie je bohaté na draslík a obsahuje aj trochu soli, čo tvorí veľkú výhodu pri boji proti vysokému krvnému tlaku. Dokonca aj americká potravinová a zdravotná kancelária potvrdila, že toto ovocie môže byť použité na výrobu liekov bojujúcich proti vysokému krvnému tlaku a mŕtvici.
- Mozog
200 študentov z Tvikenhamskej školy v Británii konzumovalo ráno, na obed a večer banány, aby dosiahli lepšie výsledky pri záverečných testoch. Zistilo sa, že toto viedlo k ľahšiemu a lepšiemu učeniu, pretože študenti boli vďaka draslíku z banánov viac sústredení.
- Zápcha
Banány sú bohaté na vlákninu, čím pomáhajú pri zlepšení trávenia bez toho, aby sme museli použiť preháňadlo.
- Opica
Banánový kokteil s medom je jedným z najrýchlejších spôsobov, ako sa zbaviť opice. Banány tíšia žalúdok , med vyrovnáva hladinu cukru v krvi a mlieko hydratuje organizmus.
- Pálenie záhy
Banány majú vďaka ich zloženiu prirodzený vplyv na kyslosť organizmu. Toto z nich robí ideálnu zbraň na boj proti páleniu záhy.
- Ranná nevoľnosť
Banány pomáhajú udržať ideálnu hladinu cukru v krvi, čo znižuje šancu rannej nevoľnosti.
- Uštipnutie komárom
Predtým, ako sa rozhodnete použiť krém a iné produkty na utíšenie štípanca, potrite si postihnuté miesto vnútornou stranou banánovej šupky. Veľa ľudí potvrdilo, že to odstráni bolesť, opuch a podráždenie.
- Nervy
Banány sú bohaté na vitamín B, ktorý podporuje imunitný systém. V stresových situáciách si radšej miesto sladkosti alebo jedla bohatého na kalórie vyberte banán. Toto ovocie je bohaté na uhľohydráty, vďaka čomu dokáže zvýšiť hladinu cukru v krvi.
- Vredy
Banány sú považované za potravinu, ktorá pomáha pri črevných problémoch vďaka jej jemnému zloženiu. Toto ovocie sa môže konzumovať bez strachu z toho, že nám môže pri tejto chorobe pohoršiť. Banány neutralizujú kyslosť v organizme, a znižujú podráždenie vytvorením ochrannej vrstvy v žalúdku.
- Zníženie teploty
Veľa kultúr používa banány na zníženie teploty, dokonca aj tehotné ženy. V Thajsku jedia tehotné ženy banány, aby sa uistili, že sa bábätko narodí s normálnou teplotou.
zdroj: www.yourhealthypage.com, Zdroj