v kategórií Prírodná liečba, Rakovina, Zdravie

,,Ste to čo jete!“

My sami sme tým, kto rozhoduje o tom, ako bude vypadať náš jedálniček a čo naše telo bude konzumovať. Zaleží len na nás, či si ho zostavíme zo zdravých potravín alebo naopak, tých potravín, ktoré naše telo zaťažujú a v konečnom dôsledku spôsobujú rakovinu.

Uvedené potraviny výrazne spomaľujú, či dokonca úplne zastavujú jej rast a následne dochádza k odumieraniu rakovinových buniek.

Ako fungujú tieto potraviny proti rakovine

Proces formovania nových ciev sa nazýva angiogenéza. Tá je viac aktívna počas určitých životných fáz, napríklad u novorodencov. Neskôr v živote dochádza k jej útlmu. To však neplatí pre niektoré konkrétne tkanivá, ako napríklad pre formovanie kapilár v jazvách po zraneniach. Uvedený proces je regulovaný aktivátormi a inhibítormi – to preto, aby bol v rovnováhe a zastavil sa, keď splnil svoj účel. Inhibítory sú tu viac dôležité, pretože sú to práve oni, ktoré celý tento proces ukončujú. V prípade vzniku rakoviny nádory začínajú do krvi uvoľňovať aktivátory, čím si zabezpečujú formovanie krvných ciev, ktoré ich následne zásobujúcich živinami.

Len nedávno medicína vyrobila nové lieky s názvom „inhibítory angiogenézy“. Tieto látky sa líšia od chemoterapie tým, že nádory priamo neničia, no bránia v nich formovanie nových ciev.

Potraviny, ktoré vám dnes predstavíme, obsahujú látky so silnými anti-angiogenéznymi účinkami. Ich konzumácia tak narúša formovanie krvných ciev v nádoroch. Tie potom bez dodatočného prísunu živín spomalia svoj rast a napokon odumierajú. Budú vás preto spoľahlivo chrániť pred vznikom, rastom a šírením zhubnej rakoviny, navyše, mnohé z týchto nižšie uvedených potravín sa ukázali pri potláčaní rakoviny účinnejšie než chemoterapia.

1) Fazuľa

Fazuľa alebo všeobecne strukoviny, obsahujú prospešné fytochemikálie a vlákninu. Sú schopné zabrániť rastu nádorových buniek a liečiť postihnuté bunky. Kyselina fytová, kyselina listová a ďalšie zdraviu prospešné látky bojujúce s rakovinou sú v strukovinách takisto obsiahnuté.

2) Brokolica

Táto zelenina, ako aj všetky kapustovité (kapusta, kel, karfiol) obsahujú látky s protirakovinovými účinkami, brokolica však obsahuje aj veľké množstvo sulforafanu. Táto látka, ako aj indol-3-carbinoly (I3Cs) sú schopné chrániť prekancerózne bunky pred premenou na rakovinové a môžu aj navodiť usmrtenie rakovinových buniek a blokovať angiogenézu (vývin nových ciev). Sulforafan podľa odborníkov pomáha blokovať aj rast baktérie Helicobacter pylori, takže konzumácia kapustovitej zeleniny je súčasťou prevencie a liečby tejto infekcie.

3) Kurkuma

Mnohé štúdie preukázali ohromné účinky kurkumínu (účinnej látky v kurkume) na ničenie rakovinových buniek a obzvlášť nebezpečných kmeňových rakovinových buniek.

Na zlepšenie strávenia a absorpcie kurkumínu v črevách je vhodné kurkumu skombinovať so štipkou čierneho korenia, prípadne aj s olivovým olejom.

Okrem rakoviny sa kurmuma ukázala účinná aj utlmovanie rôznych typov bolestí, zmierňovanie stresu a podporu chudnutia.

4) Paradajky

Harvardská štúdia preukázala že pravidelná konzumácia paradajok zmenšuje riziko vzniku rakoviny prostaty na viac ako 50%. Rovnaká štúdia ukázala že paradajky sú extrémne prospešné pre bránenie angiogenézy, vďaka ich vysokému obsahu lykopénu čo je silný protinádorový prostriedok.

Po prvé, lykopén je ľahko vstrebateľný do ľudského tela. Po druhé, jeho koncentrácia sa výrazne zvyšuje ak sú vystavené vyšším teplotám, preto je dôvod prečo sú varené paradajky viac prospešné proti vzniku rakovine. 

5) Červené víno

Červené víno obsahuje jeden z najsilnejších antioxidantov nazývaný revastrol. Ide o veľmi potentnú látku nachádzajúcu sa v šupkách červeného hrozna.

Viaceré štúdie preukázali, že revastrol úspešne napomáha k ničeniu baktérií, vírusov, húb a plesní.

Okrem toho má viacero ďalších úžasných vlastností, ako napríklad:

  • zlepšuje toleranciu glukózy u diabetikov
  • zlepšuje mentálnu a duševnú kondíciu
  • eliminuje nebezpečné voľné radikály
  • predlžuje život
  • zlepšuje činnosť srdca
  • zefektívňuje produkciu energie bunkami
  • bráni poškodeniam buniek v dôsledku radiácie

Odporúčaná denná dávka resveratrolu je 200 až 600 mikrogramov na deň. Jeden 2 dcl pohár červeného vína obsahuje približne 600 mikrogramov.

6) Mrkva

 

Mrkva je plná antioxidantov, obsahuje betakarotén, ktorý pomáha chrániť bunkové membrány v tele a ovplyvňovať vylučovanie toxínov z organizmu.

7) Čierna rasca

Čierna rasca pomáha k stabilizácii nezdravého imunitného systému. Štúdia prevedená na pacientoch trpiacich rakovinou slinivky brušnej, ktorí pravidelne užívali čiernu rascu, zistila, že až 80% nádorových buniek boli zničené vďaka čiernej rasci.

8) Zázvor

Zázvor má priam neskutočné liečivé účinky a je známy svojou štipľavou chuťou. Jeho protizápalové vlastnosti dokážu spomaliť rast rakovinových buniek. Zázvor taktiež lieči migrénu, nevoľnosť a závraty. Dokonca dokáže pôsobiť oveľa rýchlejšie ako chemoterapia, zvlášť u rakoviny vaječníkov.

9) Cesnak

Cesnak je známy ako prírodné antibiotikum. Obsahuje látky, ktoré podporujú vznik nových buniek, liečbu tých napadnutých a tým ničí i rakovinu. Podobné účinné látky obsahuje aj pažítka, šalotka a cibuľa, avšak nie v tak veľkej miere.

10) Zelený čaj

S jednou šálkou zeleného čaju denne dostanete do tela polyfenoly a katechíny, ktoré bojujú proti rastu rakovinových buniek. Spolu s touto vlastnosťou takisto detoxikujú pečeň.

11) Morské riasy

Morské riasy sú bohaté na vitamíny B, vápnik, betakarotén a železo. Vďaka týmto látkam majú skvelé liečivé účinky. Morské riasy zvyšujú produkciu T-buniek, ktoré sú nevyhnutné ako prevencia proti rôznym chorobám.

12) Špenát

Aj keď po špenáte veľké svaly nezískate, dostanete do tela veľké množstvo luteinu a zeaxantinu, ktorý pomáha z tela odstrániť nestabilné molekuly, rovnako ako voľné radikály. Ľudia, ktorí konzumujú špenát pravidelne, majú oveľa menšiu pravdepodobnosť, že u nich prepukne rakovina akékoľvek typu, než ľudia, ktorí špenát nejedia vôbec.

13) Vitamín D

Zvlášť v zimnom období  je vhodné dopĺňať vitamín D, ktorý vďaka absencii slnečného žiarenia v tele chýba. Ten posilňuje imunitný systém, pôsobí ako prevencia proti rakovine prsníka a proti depresii. V prírodnej forme sa tento vitamín nachádza vo veľmi malom množstve preto sa odporúča ho synteticky dopĺňať.

Boj proti zápalom je kľúčom k spomaleniu rastu rakovinových buniek. Tomu napomáha vo veľkej miere organická strava. Čím viac bude váš jedálniček pestrejší, tým viac zamedzíte vzniku tejto zákernej choroby.

Zdroj

Dúfame, že sa vám článok páčil a informácie v ňom boli užitočné! Ak áno neváhajte sa oň podeliť  s priateľmi. Želáme vám pekný deň. Redakcia

[sociallocker id=6323][/sociallocker]
Najnovšie články

Pridajte komentár

Start typing and press Enter to search