Deti nemajú veľmi radi čerstvú zeleninu a ovocie, ktoré je plné vitamínov, minerálov a iných živín, preto treba pre nich vymyslieť niečo nové a zaujímavé. Kreatívne gumené, resp. želatínové cukríky sú tá správna voľba.
Želatína je zdrojom kolagénu v potravinách, pôsobí protizápalovo, zlepšuje trávenie a podporuje zdravie kože, vlasov, nechtov.
Keď pripravíte deťom takto spracovanú variantu ovocia a zeleninu, môžete si byť istí, že budú chcieť tento skvelý nápad opakovať.
Ingrediencie
- 1 a 1/2 šálky ovocnej alebo zeleninovej šťavy
- 4 lyžice želatíny
- 2-4 lyžice medu (podľa chuti) – do zeleninovej šťavy sa nepridáva
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu (podľa chuti aj iné príchute) – do zeleninovej šťavy sa nepridáva
- 1 lyžica vitamínu C, práškového horčíka, práškových probiotík alebo iné, Vami vybrané vitamíny
Postup
- Ovocnú alebo zeleninovú šťavu si nalejeme do menšej panvice. Pridáme želatínu a necháme ju chvíľu napučať. Poriadne premiešame.
- Obsah panvice zahrejeme na miernom plameni, ale dbáme na to, aby sa to nevarilo. Zohrievame preto, aby sme dostali hladkú hmotu, ktorá nebude obsahovať žiadne hrudky.
- V mede si rozšľaháme extrakt a ostatné prísady – vitamíny, ktoré sme si vybrali (ak však pridávate práškové probiotíka, je nutné, aby ste počkali, kým hmota vychladne – aby nedošlo k umrtveniu dobrých baktérií).
- Med s ostatnými surovinami primiešame do hladkej hmoty a takto pripravenú masu nalejeme do formy. Dáme do chladničky na 2-3 hodiny. Stuhnuté vyberieme, nakrájame na kocky a podávame. Dobrú chuť!
Aby ste dostali rôzne farby, použite nasledovné ingrediencie:
- červená – červená repa, jahody, mrkva, maliny,…
- oranžová – mrkva, pomaranč, zázvor, mango džús,…
- žltá – žltá paprika, žltá repa, hruška, jablko, citrónová šťava (nepoužívajte však ananásovú šťavu – želatína nebude tuhá, pretože ananás obsahuje enzým bromelín)
- zelená – kel, kiwi, uhorka, zelené jablko, zelené hrozno,…
- fialová – červená kapusta, černice, čučoriedky, červené hrozno,…
Zdroj: modernparentsmessykids
Najnovšie články