v kategórií Zdravá výživa, Zdravie

Počuli ste už niekedy o hre Karla Čapka s názvom „Vec Makropulos“? Istá dáma v nej vypije elixír mladosti a dožije sa 337 rokov. Možno aj vy ste asi niekedy zatúžili po zázračnom prostriedku, ktorý by vám predĺžil život.

Tento elixír máte na dosah ruky – stačí po ňom siahnuť. Sú to čínske liečivé huby .

1. Reishi – mení farbu ako chameleón.

Tradičná čínska medicína objavila hubu reishi už pred 4000 rokmi. Jej vejárovitá plodnica môže dorásť až 30 cm do šírky. Najčastejšie vyráža z pňov či koreňov hostiteľského stromu – orecha, duba alebo napríklad topoľa a v priebehu svojho vývoja sa stáva chameleónom. Mení farby. Najprv je špinavo žltá, potom sa sfarbuje na gaštanovo hnedú a nakoniec sčernie. Vzhľadom k tomu, že je dosť drevnatá, veľmi by ste si na nej nepochutil. Preto sa z nej najčastejšie využíva odvar, alebo sirup či extrakt.

Bojovník proti nádorovému bujneniu

Leskokôrka lesklá, tak znie jej slovenské meno, obsahuje esenciálne aminokyseliny, vitamíny skupiny B a tiež významné množstvo železa a selénu. Pozornosť ale vzbudzuje vysoký obsah vzácneho prvku germánia, ktorý pôsobí proti nádorom. Odhalíte tu aj terpenoidy, ktoré pomáhajú s pamäťou, stareckou demenciou a Alzheimerovou chorobou a pôsobí aj proti tvorbe trombóz. Zároveň u alergikov bráni uvoľňovaniu histamínu a tým vzniku alergických reakcií. Reishi podporuje detoxikáciu organizmu, stabilizuje krvný tlak, znižuje hladinu cholesterolu.

2. Húsenica čínska – botanicky Cordyceps sinensis

Napoly huba, napoly hmyz, tak by sa dala charakterizovať húsenica čínska. Pravlasťou tohto parazita sú horské oblasti Číny a Tibetu. V letnom období spóry vystreľované z huby napádajú hmyz a stáva sa súčasťou jeho tela. Postihnutý hmyz potom zalieza do krajiny, kde z neho zostane mumifikované škrupina. Podhubie vyrastá von. Na konci leta sa zbierajú zrelé plodnice kvasený, ktorej originálny názov znie Cordyceps sinensis. Kedysi boli tak vzácne, že je smeli používať iba na čínskom cisárskom dvore.

Antibiotikum z prírody

Kvasený obsahuje bielkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu i minerály, a to predovšetkým vápnik, železo, fosfor a horčík. Huba je označovaná za prírodné antibiotikum, ktoré ničia zápaly. Posilňuje tiež imunitu. Stabilizuje krvný tlak, pôsobí proti stresu a na srdcovo-cievny systém. Podporuje okysličenie organizmu, chráni pečeňové tkanivá, povzbudzuje činnosť obličiek. Pomáha aj liečiť sexuálne dysfunkcie, zvyšuje hladinu testosterónu. Vďaka svojmu všestrannému pôsobeniu sa často používa ako doplnková liečba rakoviny.

3. Shiitake lieči rakovinu

Tretia predstaviteľka zázračných húb – shiitake už prenikla aj do našich kuchýň. Predurčuje ju k tomu výrazná chuť – dá sa napríklad dusiť, zapekať, údiť, ale aj smažiť a fritovať. Pre svoje nepopierateľné liečivé účinky sa užíva už minimálne 1000 rokov. Prvá písomná svedectvo o jej pestovaní pochádzajú už z doby okolo roku 1000. Dnes sa pestuje na dubových polenách.

Lapač voľných radikálov v tele

Shiitake ponúka podobne ako ostatné medicinálne huby ľudskému telu všestrannú pomoc. Obsahuje vitamín C, skupiny B, bielkoviny, vlákninu, z minerálov železo a selén, horčík, fosfor, vápnik a draslík. Okrem toho v nej nájdete Lentinan, glukán využívaný pre liečbu nádorov. Antioxidant L-ergothionin viaže voľné radikály v tele. Huba tiež znižuje hladinu cholesterolu a riziko vysokého krvného tlaku, pôsobí proti vírusom, podporuje imunitu.

Početné štúdie preukázali, že pravidelná konzumácia huby shiitake stimuluje správne fungovanie imunitného systému. Vďačí za to predovšetkým existencii  novo izolovanej zložky lentinan – z jednoduchých cukrov pochádzajúci beta-glukán, ktorý má obzvlášť vysokú molekulárnu hodnotu. Účinne stimuluje makrofágy, T-lymfocyty – imunitné bunky – a tie biele krvinky, ktoré rozpoznávajú a ničia škodlivé látky organizmu. Výskumníci Northern Ireland Public Health Laboratory, Department of Bacteriology, Nemocnice v Belfaste publikovali v štúdii, uverejnenej v odbornom časopise Complementary Therapies in Clinical Practice, že  extrakt, pripravený z huby shiitake má antimikrobiálne účinky, a tak je schopný zničiť  takmer 85%  rôznych škodlivých mikróbov, preniknutých do organizmu – plesne, kvasinky, vírusy a baktérie.  

Najnovšie články

Pridajte komentár

Start typing and press Enter to search