v kategórií Recepty, Sladké jedlá

Tento slivkový koláč, ktorý môžete pripraviť z akéhokoľvek iného ovocia, je výnimočný hlavne krémom na vrchu. To je to, čo ho robí jedinečným!
Naučila som sa ho od mojej kamarátky Márie, ktorá ho vie od svojej mamky. Tento recept je naozajstná bomba!

Čo budeme potrebovať:

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 2 žĺtky
  • 3 lyžice kr. cukru
  • 1 bal. prášku do pečiva
  • 1 lyžicu kyslej smotany
  • štipku soli

Na vrch:

  • 1 kg sliviek
  • 3 žĺtky
  • 5 bielkov
  • 1 bal. vanilkového pudingu
  • 150 ml kyslej smotany
  • 4 lyžice kr. cukru
  • škoricu podľa chuti
  • 5 lyžíc krupice

Postup:

Múku zmiešajte s cukrom, práškom do pečiva, soľou a zmäknutým maslom.

Pridajte žĺtky a kyslú smotanu a vymiesime cesto. (Ak sa Vám cesto dostatočné nelepí, môžete si trochu pomôcť kyslou smotanou).

Z takto vzniknutého cesta si urobíme tenký plát a vložíme ho na vymastený alebo papierom na pečenie vystlaný plech. Hrúbka plátu by mala byť cca 0,5 cm.

Cesto posypeme dvoma lyžicami krupice (tenká, tak akurát aby absorbovala slivkovou šťavu).

Olúpeme a nakrájame si slivky na pol – pokladáme je hore nohami, posypeme škoricou a posypeme zvyšnými 3 lyžicami krupice.

Krém

Vezmeme si bielka a spoločne s cukrom ušľaháme tuhý sneh. V hrnci zmiešajte vaječné žĺtky s pudingovým práškom a kyslou smotanou. Nakoniec obe zmesi starostlivo premiešame a nalejeme na ovocie a zarovnáme.

Pečieme v predhriatej rúre 40-45 minút pri teplote 170-180 ° C. Nezabudnite koláč v priebehu pečenia kontrolovať – ​​každá rúra pečie inak. Môžete si koláč prekryť papierom na pečenie iz hornej časti.

Dobrú chuť!

Najnovšie články

Pridajte komentár

Start typing and press Enter to search