v kategórií Pečeň, Recepty, Zdravá výživa

Jedným z dôvodov, prečo mám rada jar, sú žiarivé kvety púpav, ktoré sa vynímajú na pozadí čerstvo zelenej trávy. Prebúdzanie včiel zbierajúcich nektár a zvuky ich šťastného bzučania.

Púpavy nemám rada len ja, ale aj celá moja rodina. Z tohto dôvodu ich každú jar zbierame, aby sme z nich mohli vyrobiť liečivá a chutné jedlá. Púpavu lekársku môžeme konzumovať v šalátoch, pridať ju do polievok, piecť v koláčoch, pripravovať si z nej sirup, džem a bylinkový čaj.

Táto skromná rastlina sa v mnohých prípadoch považuje za obyčajný burina. A to je obrovská chyba! Púpava je už odpradávna známa svojimi liečivými vlastnosťami. Využíva sa vo fytoterapii na liečbu infekcií, pri žlčníkových ochoreniach a problémov pečene, či ako diuretikum.

Viete o tom, že táto rastlina je jedným z najefektívnejších prostriedkov na zmiernenie bolesti kĺbov a svalov? Bolo preukázané, že protizápalové vlastnosti púpavy pomáhajú pri liečbe artritídy a dni, odstraňujú kŕče a bolesti hlavy. Ak sa týchto nepríjemností chcete zbaviť aj vy, pripravte si olej z kvetov púpavy, ktorými si budete potierať bolestivé miesta.

Dnes vám prezradíme, ako si môžete pripraviť liečivý olej z púpavy lekárskej. Jedná sa o najsilnejší prostriedok na ovplyvňovanie stavu a funkcie nášho organizmu.

Rastlina by sa mala zbierať iba z ekologicky čistých oblastí, okrem diaľnic a veľkých miest.

Ingrediencie

  • 500 g kvetov púpavy
  • 1 liter kvalitného rastlinného oleja lisovaného za studena

Postup

  1. Kvety si nazbierajte v suchom a slnečnom počasí. Vložte si ich do pollitrovej nádoby (kvety nie je nutné umývať).
  2. Púpavy zalejte olejom až k povrchu nádoby a hrdlo nádoby previažte gázou.
  3. Nádobu teraz postavte na 3 týždne na teplé a slnečné miesto.
  4. Keď kvety púpavy začnú hnednúť, preceďte olej cez gázu do sterilizovanej fľaše z tmavého skla.
  5. Liečivý olej skladujte na tmavom a chladnom mieste.

Kvety púpavy možno zamraziť a použiť ich v zimnom období k príprave spomínaného oleja.

Tento extrakt z púpavy pomáha pri ochorení pečene, žlčových kameňoch, pri problémoch s častou zápchou ako aj pri ochoreniach s gastrointestinálneho traktu (gastritída, kolitída).

Užívajte 1 PL 3 krát denne počas jedla.

Pri bolestiach kĺbov je potrebné, aby ste si púpavový olej potierali na bolestivé miesta najlepšie 2-3x denne – to vám poskytne pretrvávajúci analgetický účinok. Šalát dochutený týmto olejom dostane nielen skvelú chuť, ale aj zdraviu prospešné látky.

Užitočné vlastnosti púpavy môžete využiť aj pri liečbe kožných ochorení. Pre tento účel použite olejové mastičky, ktoré pomáhajú pri chrípke, ekzémoch, ranách, popáleninách, svrabu či pri uhryznutí hmyzom.

Najnovšie články

Pridajte komentár

Start typing and press Enter to search