Zeler – chrumkavá a vodnatá tyčinka zeleniny, ktorá sa zdá byť jedlá len s dobre dochuteným dipom, môže byť oveľa viac než len podceňovaná zelenina v supermarkete.
Pravdepodobne väčšina z nás žije v domnienke, že táto zelenina je len voda a nejaké vlákno bez neveľmi vysokej nutričnej hodnoty. V dnešnom článku chceme zmeniť tento všeobecne falošný názor.
Táto zelenina je skutočne nabitá významným množstvo vitamínov (A, B, C, K), vápnika, horčíka a draslíka.
Ale ak by zeler mala mať niečo, čomu by sme mali dať obzvlášť väčšiu pozornosť. Boli by to fytonutrienty.
Tieto chemikálie sú používané rastlinami, aby odpudily hmyz a poškodzujúci slnečné lúče, ale ak sa jedná o účinky na človeka, sú oveľa pôsobivejšie.
Fytonutrienty majú protizápalové a antioxidačné účinky, podporujú imunitný systém a intracelulárnu komunikáciu a dokonca môžu aj napraviť poškodenú DNA.
Podľa ministerstva poľnohospodárstva USA – ľudia, ktorí pravidelne konzumovali fytonutrienty dosiahli merateľných výsledkov, ako účinnú stratégiu v boji proti rakovine a srdcovým chorobám.
Tieto dlhodobé zdravotné prínosy sú pôsobivé, nemyslíte? Ale existujú aj nejaké krátkodobé výhody?
Niektorí ľudia za jeden týždeň, po zaradení zeleru do ich dennodenné stravy zaznamenali nasledujúce výhody:
Úbytok na váhe
Zeler má nízky obsah kalórií a obsah vlákniny 1,6 gramu na šálku – to môže zastaviť Vaše nezdravé chute.
Vyššia hladina hydratácie
Pretože zeler je z 95 percent voda, je to skvelý spôsob, ako zabrániť dehydratácii, keď ho konzumujete v priebehu celého dňa.
Protizápalové účinky
Pokiaľ máte riziko kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny, pridanie zeleru do vašej stravy vám môže pomôcť zabrániť chronickému zápalu (čo je stav, ktorý úzko súvisí s týmito chorobami).
Môže zastaviť pálenie záhy a žalúdočné reflux
Zeler bol odporúčaný ako riešenie týchto nežiaducich stavov kvôli svojej nízkej kyslosti. Kým je, ale potrebné uskutočniť ďalšie štúdie, aby sa potvrdili účinky zeleru na pálenie záhy a reflux, niektorí ľudia, ktorí sa o to pokúsili, vykazovali v pozitívne výsledky.
Zlepšuje hladinu cholesterolu a krvný tlak
Štúdie na univerzite v Chicagu zistila, že chemická látka, ktorá sa nachádza v zeleri nazývanom Phthalide, znižuje hladinu cholesterolu o 7 percent a krvný tlak o 18 percent.
Zlepšuje trávenie
Ľudia, ktorí trpia žalúdočnými problémami a zápchou, vedia, že je dôležité, aby vláknina bola súčasťou ich stravy. Obsah vlákniny v zeleri môže okrem iného prispieť k tomu, aby sa vaše črevá správne pracovala.
Môže znížiť riziko ochorení súvisiacich s žalúdočnej výstelkou
Štúdie zistili, že antioxidanty v zeleru môžu znížiť žalúdočné vredy a riziko gastritídy.
Afrodiziakum
Zeler obsahuje vysokú úroveň mužských feromónov, androstenonu a androstenolu. Niektorí ľudia veria, že zeler môže zvýšiť vnímanú úroveň príťažlivosti mužov, ktorí ho konzumujú.
Udrží Vaše oči zdravé
Vitamín A, jeden z hlavných vitamínov obsiahnutých v zeleru, je známy ako vitamín schopný chrániť očnú rohovku. Tento vitamín je tiež účinný pri liečbe suchých očí.
Má upokojujúci účinok
Je všeobecne známe, že horčík obsiahnutý v zeleri má relaxačné účinky na nervový systém. V skutočnosti, Hippocrates, otec medicíny, raz napísal, že zeler by mal používať na upokojenie nervov a pre dobrý a kvalitný spánok. Zeler sa tiež historicky používa na liečbu porúch súvisiacich s nervovým systémom.
Reguluje alkalickú rovnováhu vášho tela
Vďaka svojej nízkej kyslosti môže zeler pomôcť stabilizovať hladiny PH vo vašom tele a zastaviť hromadenie kyslosti.