v kategórií Návody

Každý deň pri príprave najrôznejších jedál vznikne aj veľké množstvo odpadu. To, čo častokrát považujeme len za odpad sa však dá skvele využiť. Samozrejme, ak viete ako a na čo.

Dnes vám poradíme, ako využiť semienka z papriky, zvyšky z byliniek, jablčnej šupky a ďalšie bežný odpad z kuchyne. Možno budete prekvapení, ako skvelo vám tieto zvyšky môžu poslúžiť.

Semienka z papriky

Ak budete nabudúce pripravovať papriku, semienka nevyhadzujte, ale odložte ich bokom a nechajte usušiť. Sušená rozdrvená semienka môžete využiť ako skvelé korenie, ktoré je vynikajúce napríklad do domácich vývarov alebo gulášu.

Ukrývajú nielen špecifickú arómu, ktorá vaše pokrmy prevonia, ale aj výraznú chuť, ktorá dodá jedlu vynikajúcu chuť.

Sušená semienka z pálivej papriky sú vynikajúce do pikantných pokrmov. V profesionálnych kuchyniach sa semienka vždy starostlivo uchovávajú, práve na výrobu už spomínaného korenia.

Stonky z byliniek

Ak používate v kuchyni čerstvé bylinky s veľkou pravdepodobnosťou využijete len lístky, prípadne tenké časti stonky. Veľký stonku často končia v koši, pretože nevieme, ako jarmo správne využiť.

Skvelým tipom je pridať ho do octu či oleja a vyrobiť vynikajúci voňavé dochucovadlo do vašich jedál (ideálne sú napríklad stonky z rozmarínu, tymianu, koriandra či petržlenu).

Stonky môžete tiež usušiť, rozdrviť a pridať do soli – získate tak vynikajúcu ochutenú soľ, skvelú na grilovačku alebo dochucovanie pečeného mäsa. Sušené stonky mäty zmiešané s cukrom sú vynikajúce do domácich limonád, drinkov či dezertov.

Šupka z melóna

Ak máte problém s akné, môže vám pomôcť práve šupka z melóna. Nevyhadzujte ju, ale vložte do vody a nechajte odstáť minimálne 24 hodín. Potom si šupky priložte k pokožke. Jemné trenie pomôže k odstráneniu a rýchlemu hojeniu stôp po akné.

Šupky z jabĺk

S ohryzkom jabĺk môžeme ľahko vyrobiť užitočnú surovinu do našej domácnosti – jablčný ocot. Stačí, keď ohryzok z jablka nakrájate na menšie kúsky, zalejete obyčajným octom a necháte kvasiť. Keď zmes Výkvasom, máte k dispozícii cenný ovocný ocot.

Ak pripravujete dezert alebo jednoducho servírujete jablká bez šupiek – rozhodne by nemali skončiť v koši.

Obzvlášť, ak máte k dispozícii domácu jablka. Zo šupiek totiž môžete pripraviť voňavý čaj.

Šupky tiež pomôžu vyčistiť kovové hrnce a panvice, ale tiež prospejú vašej kráse.

Umiestnite si ich na kruhy pod očami a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Potom stačí šupku odstrániť, umyť si tvár a naniesť bežný krém a kruhy sú preč.

Šupky z uhoriek

Ak pripravujete uhorkový šalát a uhorky loupáte, šupky z nich môžete stále skvele využiť. Pomôžu vám napríklad vrátiť lesk tmavým koženým topánkam – stačí, keď je šupkami jednoducho potrite.

Môžete z nich tiež vytvoriť prírodný osviežovač vzduchu do vašej domácnosti s úžasne sviežou vôňou.

Stačí, keď šupky vložíte do hrnca, zalejete vodou a chvíľu povaríte.

Potom pridáte citrónovú šťavu, prelejte do fľaše s rozprašovačom a môžete si užívať sviežu a príjemnú vôňu.

Šupky z uhoriek tiež pomôžu s zahmlievaním zrkadiel. Stačí, keď nimi sklenený povrch jednoducho pretrite.

Najnovšie články

Pridajte komentár

Start typing and press Enter to search