v kategórií Polievky, Recepty

Žihľava je zbieraná ako liečivá rastlina veľmi širokého použitia. Rastlina má vysoký obsah vitamínu C, stimuluje krvný obeh, podporuje tvorbu červených krviniek, znižuje hladinu glukózy v krvi, má mierny močopudný účinok, priaznivo pôsobí na kvalitu vlasov. Pije sa aj ako čaj. Málokto vie, že okrem liečivým prečisťujúcich čajov sa z tejto rastlinky dajú pripraviť chutné a zdravé jedlá. Ako napríklad táto žihľavová polievka.

Ingrediencie

  • 1 ks cibuľa
  • 1 ks mrkva (nakrájaná na kocky)
  • 1 ks pór
  • 1 ks veľký zemiak
  • 1 l zeleninový vývar
  • 400 g čerstvá žihľava (zbierame len mladé lístky)
  • 50 masla
  • 50 ml smotana na varenie

Mohlo by vás zaujímať:


Postup

  1. Na miernom ohni si rozohrejeme olivový olej.
  2. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu, zemiaky. Povaríme približne 10 minút.
  3. Následne pridáme zeleninový vývar a varíme pokiaľ zemiaky nezmäknú.
  4. Umytú žihľavu vložíme do polievky varíme asi 1 minútu.
  5. Polievku ochutíme podľa chuti, primiešame maslo a smotanu a 3 minúty ešte povaríme.
  6. Polievku môžeme jesť s vareným vajíčkom alebo aj so slaninkou.

Prajeme dobrú chuť!

Odporúčané články

Pridajte komentár

Start typing and press Enter to search