Žihľava je zbieraná ako liečivá rastlina veľmi širokého použitia. Rastlina má vysoký obsah vitamínu C, stimuluje krvný obeh, podporuje tvorbu červených krviniek, znižuje hladinu glukózy v krvi, má mierny močopudný účinok, priaznivo pôsobí na kvalitu vlasov. Pije sa aj ako čaj. Málokto vie, že okrem liečivým prečisťujúcich čajov sa z tejto rastlinky dajú pripraviť chutné a zdravé jedlá. Ako napríklad táto žihľavová polievka.
Ingrediencie
- 1 ks cibuľa
- 1 ks mrkva (nakrájaná na kocky)
- 1 ks pór
- 1 ks veľký zemiak
- 1 l zeleninový vývar
- 400 g čerstvá žihľava (zbierame len mladé lístky)
- 50 masla
- 50 ml smotana na varenie
Mohlo by vás zaujímať:
Postup
- Na miernom ohni si rozohrejeme olivový olej.
- Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu, zemiaky. Povaríme približne 10 minút.
- Následne pridáme zeleninový vývar a varíme pokiaľ zemiaky nezmäknú.
- Umytú žihľavu vložíme do polievky varíme asi 1 minútu.
- Polievku ochutíme podľa chuti, primiešame maslo a smotanu a 3 minúty ešte povaríme.
- Polievku môžeme jesť s vareným vajíčkom alebo aj so slaninkou.
Prajeme dobrú chuť!
Odporúčané články